Ako navrhnúť funkčnú kuchyňu?

Usporiadaný a premyslený kuchynský priestor je veľkým uľahčením nielen pri príprave jedál, ale aj pri rodinných raňajkách alebo kulinárskych experimentoch s priateľmi. V dobe rôznych riešení pre tento druh priestoru nie je núdza o nápadité inšpirácie, na ktoré sa oplatí zamerať pozornosť. Ako teda navrhnúť funkčnú kuchyňu? Tu je niekoľko tipov!

Promyšlené uspořádání jako klíč k úspěchu

Chcete-li navrhnout kuchyni tak, aby prostor usnadňoval pohodlné používání, je vhodné zaměřit se na způsob, jakým obvykle připravujeme jídlo. Kuchyňské projekty vytvořené s ohledem na potřeby velké rodiny se často liší od těch, které splňují sny páru nebo milovníka kulinářských experimentů. Analýza vlastních preferencí je dobrým východiskem pro vytvoření vysněné kuchyně, jejíž uspořádání bude splňovat všechny potřeby obyvatel domu.

Bez ohledu však na počet osob, které budou prostor využívat, je dobré mít na paměti několik pravidel, která zajišťují, že i malá funkční kuchyně nebude výzvou. Prvním z nich je udržení pracovního proudu v kuchyni. Správně naplánované uspořádání kuchyňských spotřebičů, nábytku a kuchyňských armatur umožní udržet ergonomii. Které zóny by tedy měly být zahrnuty již v rámci projektu?

Funkční kuchyně a 5 klíčových zón

Rozdělení prostoru, ve kterém se připravují jídla, je důležité jak pro efektivnost jejich přípravy, tak pro pohodlí při používání interiéru. Navíc když jsou všechny spotřebiče a příslušenství po ruce, šetříme také čas potřebný k jejich vyhledání. Proto je vhodné rozdělit kuchyni na zóny. První zónou, často umístěnou nejblíže dveřím, je zóna zásob – zde je nejlepší vybalit nákupy potravin a také uskladnit část produktů s dlouhou trvanlivostí (například obiloviny, rýže nebo těstoviny). Lednice s mrazákem by měla být umístěna právě v této zóně, aby se do ní bez problémů daly uložit mražené výrobky a ingredience, které budeme používat později.

Další dvě zóny jsou zóna úložiště a přípravy. Měly by být umístěny hned za místem, kde jsou skladovány potraviny. První zóna je určena pro uložení mnoha nádobí a hrnců. Přemýšlíte-li o tom, jak navrhnout funkční kuchyni v této oblasti, je dobré vsadit na prostorné skříňky, zásuvky s organizéry a stojany, které snadno pojme vše, co používáme k přípravě jídel v domácím prostředí. Zóna mytí pak umožní opláchnout vybrané produkty (například zeleninu nebo ovoce) a také umístit do dřezu nádobí a příslušenství, které už nebudeme potřebovat. Funkční řešení v kuchyni, která by měla být zahrnuta v této oblasti, jsou také prostorné odpadkové koše pro třídění odpadu – umístěné poblíž pracovní desky umožní rychlé vyřazení kuchyňského odpadu.

Funkční kuchyně zahrnuje také poslední zónu – přípravu. Jejím klíčovým prvkem je sporák, často vybavený také troubou. V mnoha kuchyních se v této zóně objevují také zařízení umožňující přípravu oblíbených teplých nápojů – kávovar nebo elektrický konvice. Dobrým nápadem může být vyhrazení visící skříňky v této zóně pro umístění plechovek s oblíbenou kávou, čajem, kakaem nebo jinými sáčkovými nápoji.

Malá funkční kuchyně – na co pamatovat?

V případě velkých prostor může být uspořádání kuchyně zdánlivě snazší, ale na co se zaměřit, když si přejeme malou funkční kuchyni? Klíčem k úspěchu v tomto případě mohou být kuchyňské doplňky, které usnadní používání tohoto prostoru. Nepřítelem malých místností bývá nepořádek, takže dobrým nápadem je minimalizovat riziko jeho vzniku – pomohou například magnetické lišty, na které připevníme kovové příslušenství, které často používáme. Ve skříňkách by se měly objevit organizéry a na pracovních deskách koše, stojany a krabice. Je také dobré se postarat o to, aby ty kontejnery, které nebudou ukryty ve skříňkách, ladily s dekorem přijatým v interiéru. Vzhledem k tomu, že připomínají designový doplněk, nebudou negativně ovlivňovat vnímání prostoru a opticky ho zmenšovat.

Je třeba mít na paměti, že i velká kuchyně nebude funkční, pokud se nebudeme důsledně starat o čistotu na místě přípravy jídel. Nicméně s využitím několika jednoduchých pravidel již v rámci projektu můžeme dbát na ergonomii a zařídit prostor tak, aby plně využil svůj potenciál!